Kauppakeskus Myllyn Nuoret radalle -hanke

Julkaistu 17.12.2020 09:30 | Päivitetty 14.09.2023 13:15

Nuorten riskikäyttäytyminen on tutkitusti lisääntynyt koronan myötä, mikä ilmenee muun muassa kaahailuna yleisillä paikoilla, kuten parkkipaikoilla ja -halleissa. Ongelmaan havahduttiin Kauppakeskus Myllyssä joulukuun alussa, kun parkkialueella kaahailevat nuoret aiheuttivat vaaratilanteita itselleen ja muille. Myllyn toimitusjohtaja Mari Hantula otti ongelman ilmaannuttua yhteyttä muihin alueen yrittäjiin tiedustellakseen, ovatko he havainneet vastaavia tilanteita. “Vastaus oli hyvin selvä. Jokainen kertoi ilmiön toistuvan myös heidän parkkialueillaan ja tonteillaan”, Hantula kertoo.

Lisäksi poliisi on raportoinut suurten ylinopeuksien lisääntyneen merkittävästi. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan nuorten riskikäytös on lisääntynyt ja nuoret ovat stressaantuneita, kun ajanviettotavat ovat vähissä.

Nuorten aktivointia turvallisessa ympäristössä

Hantula ryhtyi toimeen ja kutsuu nyt yrityksiä osallistumaan Nuoret radalle -hankkeeseen. Tavoitteena on saada järjestettyä nuorille luvallisia harrastusmahdollisuuksia ja samalla lisätä yleisten parkkialueiden turvallisuutta.

“Jos kaikki alueen isot toimijat yhdistävät voimansa, on meillä mahdollisuus kanavoida nuorten energiaa positiivisiin asioihin, jotka edistävät kaikkien, niin nuorten kuin muidenkin ihmisten, turvallisuutta ja viihtymistä kaupunkimiljöössä”, Hantula summaa.Yksi hankkeen yhteistyökumppaneista on Epic Autokoulu, jonka ketjujohtaja Siim Männik tunnistaa ilmiön jauskoo kaahailun olevan nykyisen koronatilanteen aiheuttama oire.

“Ei nuorten kaahailu ole täysin uusi ilmiö, mutta nyt koronan aikana se on lisääntynyt selvästi. Haluamme olla mukana tarjoamassa nuorille vaihtoehtoja turvallisessa ympäristössä. On hienoa, että ilmiöön on herätty ja siihen etsitään aktiivisesti ratkaisuja, eikä lähdetä suoralta kädeltä syyllistämään nuoria”, Männik toteaa.

Epic Autokoulu tarjoaa hankkeen käyttöön ajosimulaattoreita, joilla nuoret pääsevät kokeilemaan ajotaitojaan turvallisessa ympäristössä. Nuoret radalle -hankkeeseen ovat jo lähteneet mukaan Turun Osuuskauppa sekä sen Prismat, ABC-asemat sekä S-marketit. Myös K-Citymarket Kupittaa sekä Kauppakeskus Länsi 1 tukevat kampanjaa. Lisäksi neuvottelut useiden tahojen kanssa ovat parhaillaan käynnissä.

Yritykset ovat yhteistuumin lähettäneet osallistumiskutsun myös Turun, Kaarinan, Naantalin ja Raision kaupungeille sekä Lounais-Suomen poliisille ja Liikenneturvalle. Tavoitteena on järjestää ensimmäisiä harrastusmahdollisuuksia nuorille heti vuodenvaihteen jälkeen. Kaikissa tarjottavissa harrastusmahdollisuuksissa huomioidaan vallitsevat viranomaisuositukset ja koronarajoitukset.

Lisätietoja:

Mari Hantula, toimitusjohtaja, Kauppakeskus Mylly Oy

puh. 050 441 9394