Grundlagessa kasvaa unelmatiimejä

Julkaistu 07.12.2018 13:00 | Päivitetty 14.09.2023 13:15

Jotkut työparit tai tiimit saavat toistensa osaamisen lentämään ja 1+1 on aina vähintään 3. Joskus viisi ihmistä alittaa lopputuloksessa oman päälukunsa. LV-brändin kasvuun siivittäneet Mari Tauler ja Janne Kunttu pohtivat, miten luovaa työtä pitäisikään tehdä ja miten unelmatiimi syntyy.

Mari Tauler ja Janne Kunttu voittivat tammikuussa ”Paras tulos” -sarjan Vuoden Mainos -kilpailussa LV:n brändiuudistuksella. Janne Kunttu palkittiin kisassa parhaana nuorena suunnittelijana. Tiimi pääsi myös Effie-shortlistalle. Kuva: Jaska Poikonen

Mari Tauler ja Janne Kunttu voittivat tammikuussa ”Paras tulos” -sarjan Vuoden Mainos -kilpailussa LV:n brändiuudistuksella. Janne Kunttu palkittiin kisassa parhaana nuorena suunnittelijana. Tiimi pääsi myös Effie-shortlistalle. Kuva: Jaska Poikonen

Mainosmaailma tuntee legendaarisia työpareja, jotka täydentävät toistensa ajatuksia ja sopivat yhteen kuin palapelin palat. Joskus tiimityö tuntuu siltä kuin klassisessa hakka-lelussa takoisi neliötä pyöreään koloon. Ei millään onnistu.

Miten hyvä tiimi muodostuu?

Janne Kuntun mielestä melkein oleellisinta on itsetuntemus. Täytyy tietää, miten itse toimii parhaiten ja joko yrittää löytää omaan tapaan sopivat työparit tai ainakin avoimesti kertoa, miten oma luovuus pääsisi oikeuksiinsa.

– Jos oma sisäistämisprosessi on kesken, voi olla tehokkaampaa viettää kymmenen minuuttia yksin kuin kaksi tuntia porukalla, Janne sanoo.

Tämä ei ole yksin tekemisen ylistys, päinvastoin.

Janne on kiinnostunut luovasta prosessista ja siitä, miten luovaa ajattelua ruokitaan. Oleellista on tunnistaa prosessin vaiheet: milloin on aika kohdata tiimi ja milloin taas aika vetäytyä omaan rauhaan. -Sellainen ideoiden heittely tyhjästä porukalla pöydän ääressä ei vaan sovi minulle. Eikä välttämättä edes johda parhaaseen lopputulokseen.

Parasta on, että jokainen tuo pöytään jo jotain vähän syvemmin ajateltua ja niistä sitten yhdessä luodaan jotain parempaa ja kenties uuttakin.

Työ alkaa tietysti briiffistä, jonka jälkeen konteksti asetellaan kohdilleen hyvällä tutkimuksella ja avainsanoilla. Näin päästään sisään maailmaan, jossa kaikki tuleva tekeminen tapahtuu. ”Villistä ideoinnista” ei pitäisi aloittaa. Luova työ vaatii kehyksen, jonka sisällä se pääsee kukoistamaan.

Ainutlaatuinen kollektiivi

Janne Kunttu aloitti Grundlagessa joulukuun alussa. Grundlagen Greative Director ja perustaja Mari Tauler on rekrytoinnista vilpittömän riemuissaan.

– Janne on unelmavävy, jonka sisällä asuu sekobimbon alter ego. Janne kuuntelee ja huomioi. Hän rakastaa palastella asioita ja järjestellä niitä säännöllisiksi kuvioiksi. Lahjakkuus, jolla maailman nöyrin mieli. On kunnia, että Janne valitsi minut työparikseen kaikista jättitoimistojen tiimeistä.

Janne halusi Grundlagen luovaan kollektiiviin, koska Mari luo puitteet, mahdollistaa parhaan lopputuloksen, ja on inspiroiva yhteistyökumppani. Grundlagessa puolestaan on ”mieletön potentiaali”. Kovan luokan ammattilaisia, mahdollisuus tiimityöhön ja silti ketteryys, jota isoissa toimistoissa harvemmin näkee.

Mari Tauler on huomannut, että kovatasoisia ammattilaisia ja nuoria kykyjä kiinnostaa enemmän ja enemmän merkityksellinen työ, ei niinkään korporaatiot ja mainosalan tuotantolaitokset. Grundlagessa kukaan ei ole ”vain töissä” vaan jokainen pyörittää omaa yritystään tai työtehtäväänsä intohimolla.

Tästä draivista syntyy myös poikkeuksellisen hyvä tiimihenki; kaikki auttavat toisiaan ja tekevät paljon yhteistyötä. Ja se koituu aina asiakkaan eduksi.

– Itse asiassa tuntuu, että täällä kilpaillaan keskenään vähemmän kuin isoissa toimistoissa, Tauler toteaa.

LV:n tuotepäällikkö Sanni Väinölä näkee työskentelytavan asiakkaan kulmalta:

– LV työskentelee tiimin kanssa, jossa kaikki osaajat eivät ole samasta yrityksestä. Marilla [Tauler] on brändille erittäin tärkeä vahva strateginen osaaminen, Janne [Kunttu] on innovatiivinen sekä konseptin luonnissa että brändin visuaalisen maailman rakentamisessa, ja tiimin täydentää erinomainen copy Aino Ylinen Hungrystä. Työskentely on luontevaa, kun tiimi on kokenut, osaava ja sitoutunut.